Financiële instrumenten

Financiële instrumenten zijn niet weg te denken uit het moderne klimaat- en milieubeleid. Nederland heeft nog steeds een belangrijke internationale positie op het gebied van groene belastingen. Wij ondersteunen onze opdrachtgevers bij het evalueren en vormgeven van succesvol beleid op het gebied van een groen fiscaal stelsel, energiesubsidieregelingen, autobelastingen, CO2-belasting, biodiversiteit offsets (habitatbanking), financieringsinstrumenten voor natuur, etc. Onze kracht is dat we onze economische expertise kunnen combineren met vernieuwende inzichten uit milieu- en  energietechnieken, waardoor we integraal kunnen inschatten hoe beleid doorwerkt op technieken.

Binnen het thema houden we ons bezig met de volgende werkvelden:

  • Fiscale vergroening
  • Maatschappelijke kosten/batenanalyse inclusief waardering van natuur en milieueffecten (MKBA)
  • Ex-ante en ex-post evaluatie van instrumenten
  • Economie van natuur, water en bodem

Analyse-instrumenten
CE Delft heeft een onafhankelijke en gedegen naam opgebouwd als adviseur op het gebied van financiële instrumenten. Door binnen het bureau verbindingen aan te gaan met technische experts op het gebied van LCA, energie en verkeer kunnen we snel een beeld vormen wat werkt, en wat niet en maken we gebruik van de laatste technische inzichten. Binnen dit thema maken wij gebruik van zelfontwikkelde evaluatiemethodieken, economische modellen (E3ME, input-output tabellen), autobezitmodellen (Dynamo) en uitgebreide databases over elasticiteiten van het energiegebruik en milieugedrag.

Onze opdrachtgevers

CE Delft ondersteunt nationale ministeries, internationale organisaties en NGO’s bij het voorbereiden en uitvoeren van beleid. Tot onze opdrachtgevers behoren: Ministerie van Infrastructuur & Milieu, Ministerie van Financiën, Ministerie van Economische Zaken, de Algemene Rekenkamer, de Taskforce Biodiversiteit, de Royal Society for the Protection of Birds, de Nederlandse  Vereniging van Banken, de Tweede Kamer. Een aanzienlijk deel van de onderzoeken is tot stand gekomen in interdepartementale beleidscommissies.

Uw contactpersoon

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Blom

Tweets van @cedelft

Anouk van Grinsven bij BNR-radio als expert biobrandstoffen https://t.co/cStUEMzGcZ
18-01-2018 15:20

NPO-radio 1 interviewde Geert Bergsma voor de rubriek Feit of Fictie over de stelling: Uitbreiding statiegeld breng… https://t.co/YUU7Z8azAe
11-01-2018 10:06

Rapport - Milieuprijzen afval, voor gebruik in de Milieubarometer https://t.co/WuMB4vlkwK https://t.co/7iE3uyY0mN
10-01-2018 11:54

Rapport - Mini MKBA 100.000 hectare extra bos in Nederland https://t.co/Ct0TUbZRpd
10-01-2018 11:19

CE Delft nieuwjaarswens 2018 https://t.co/Wg7qJFj6Kp https://t.co/aKvNPvFVw4
04-01-2018 16:14